Adatvizualizáció: az ábrázolás az elemzés része?

2021. január 15.


Az adatvizualizáció az adattudományok egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Így a következő EMOK módszertani workshop témája az adatvizualizáció lesz, ahol megtudhatjuk, mi köze volt Napóleonnak az adatvizualizációhoz és hogyan használják ma a legfejlettebb iparágak. Majd rövid áttekintést kaphatunk a vizualizációs alapelvekről, legjellemzőbb trendekről. Ezen kívül a Tableau szoftver segítségével közösen készíthetünk vizualizációkat. A workshop során rövid rálátást kaphatunk az adatvizualizációs szoftverek működési elveire, dashboard készítési lehetőségeire.

Időpont: 2021. január 15. (péntek) 10:00-13.00

Jelentkezési határidő: 2021. január 13.

Helyszín: online

Részvétel díj: 3000 Ft + Áfa

Regisztráció

Időpont

Program

10.00-10.45

Póra András (BME): A Toledo-Róma zarándoklattól az űrutazásig: az adatvizualizáció rövid története
Mi a különbség az infografika és az adatvizualizáció között? Fel lehet-e rakni az emberiség történelmét egy ábrára? Mi a közös Napóleon oroszországi hadjáratában és az amerikai energiaiparban? Hogyan jutottunk el addig, hogy az ábrázolás már az elemzés része?

10.45-11.00

Szünet

11.00 -13.00

Dr. Kenesei Zsófia (BCE): Az adatvizualizáció lehetőségei Tableau szoftverben

a) Az adatvizualizáció alapelvei, trendjei
b) Adatvizualizációs lehetőségek Tableau szoftverben
A kurzuson használt szoftver a Tableau, amely a legtöbb adatvizualizációs szoftverhez hasonló működési elvekre épül fel, mindamellett rendkívül felhasználóbarát. A szoftver ingyenes változata két tig érhető el (ezt kérem, hogy a kurzus előtt mindenki töltse majd le), utána az oktatók egy éves hozzáférést kaphatnak.